Tag Archives: Pengurusan Kewangan

Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

      1 Comment on Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

Sejak kita kecil lagi, biasanya kita tidak ambil berat sangat tentang urusan kewangan. Biasanya, ibu bapa kita akan uruskan semua tu. Yang kita tahu, mintak duit bila nak pakai, dan cakap kat emak atau ayah kita bila ada masalah kewangan. Lumrahnya begitulah bagi yang ada ibu bapa. Ada jugak yang… Read more »

Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

      2 Comments on Apa Persediaan Kita untuk Hadapi Inflasi?

Aku tak tau boleh buat tak posting macam ni. Kang kena chop buat cerita tipu atau dakyah yang menakutkan orang ramai. Tapi niat aku bukan macam tu, aku nak fokus kepada yang positif. So korang jangan panik tak tentu pasal, sebab cerita ni aku dengar dari borak-borak kedai kopi. So… Read more »

Hidup untuk Duit atau Duit untuk Hidup

      Comments Off on Hidup untuk Duit atau Duit untuk Hidup

Tu dia…. tajuk macam biasa dengar aje kan.. serupa dengan soalan hidup untuk makan, atau makan untuk hidup. Mat salleh cakap “catch 22” situation lah. Yang mana satu didahulukan, atau yang mana satu betul, dua-dua pun boleh jadi betul, dan boleh didahulukan. Tak dinafikan, sekarang ni, semua benda nak pakai… Read more »

Q2 2010

      1 Comment on Q2 2010

OK, sedar tak sedar, kita dah masuk quarter 2 (Q2) tahun 2010. So far, macam-macam jugak yang aku buat untuk kembangkan lagi portfolio pelaburan termasuk membeli, menjual, refinance, menabung, melabur dan usahasama dengan rakan-rakan. Usaha-usaha sebegini perlu diteruskan secara berkala dan terancang bagi mempastikan matlamat untuk bebas kewangan (financially free)… Read more »

Dana Modal dan Dana Pokai

      Comments Off on Dana Modal dan Dana Pokai

Lama aku tak borak-borak ngan kawan-kawan yang singgah di blog aku yang tak seberapa ni. Masuk hujung-hujung tahun ni, macam-macam benda nak “closing”. Projek nak kena tutup, akaun nak kena update, laporan nak kena buat, meeting nak kena conduct untuk check ada apa-apa yang outstanding lagi ke tak, dan macam-macam… Read more »