Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

      5 Comments on Kisah Pelabur Misteri Dari Luar Negara

Bulan ramadhan ni kalau korang perasan, masjid-masjid dan surau-surau ramai umat Islam yang datang. Program yang diatur macam solat terawih, tadarrus Al-Quran dan tazkirah Ramadhan dapat sambutan menggalakkan. Ramai yang taknak lepaskan peluang untuk rebut ganjaran yang lumayan bila kita rajin beribadah di bulan yang mulia ni. Kalau bulan-bulan biasa,… Read more »

Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

      4 Comments on Hartanah 101: Lokasi Lokasi Lokasi

Masa nak parking kereta pegi solat terawih beberapa hari lepas, aku ternampak satu iklan yang dah jatuh atas tanah. Aku snap gambar iklan tu pasal aku seronok hehe.. pasal apa seronok pulak, sebabnya market value rumah aku sekarang dah naik lagi..wow! Kalau masa tahun 1998, harga rumah yang aku beli… Read more »

Kisah Beri Taklimat Bidan Terjun pasal Futures Market

Minggu sebelum puasa bermula (akhir bulan 7), aku dan Don (trader fcpo yang dah berbelas tahun trade fulltime) berkesempatan melawat rakan-rakan traders lain di JB. Don cakap, jemputan dibuat last minute oleh sorang member dia, so dia taktau nak ajak sapa sebab nak pegi hari Jumaat masa market live (diaorang… Read more »

Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

      1 Comment on Pengurusan Kewangan untuk Bakal Graduan

Sejak kita kecil lagi, biasanya kita tidak ambil berat sangat tentang urusan kewangan. Biasanya, ibu bapa kita akan uruskan semua tu. Yang kita tahu, mintak duit bila nak pakai, dan cakap kat emak atau ayah kita bila ada masalah kewangan. Lumrahnya begitulah bagi yang ada ibu bapa. Ada jugak yang… Read more »

Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

      Comments Off on Minat Melabur Dalam Diri dan Keluarga

Dah macam iklan Amanah Saham Nasional (ASN) masa aku kecik-kecik dulu pulak tajuk posting ni hehe. Sapa ingat iklan tu? yang budak kecik tu tanya ayah dia (arwah Ahmad Merbawi) lepas tengok bapak dia buat dek je bila van kaunter bergerak ASN datang ke kampung mereka. Budak tu tanya, “ayah… Read more »

Ekonomi US Kena Hentam Teruk

      3 Comments on Ekonomi US Kena Hentam Teruk

Semalam aku tidur lewat sikit (actually, tiap2 malam pun haha). Kebetulan dok belek-belek posting lama sambil cari ilham nak buat ebook (huhu.. dah lama weh aku simpan azam nak tulis ebook, tak jadi-jadi) aku pun masuk website CNBC (http://www.cnbc.com/id/44017828). Nak jenguk apa berita ekonomi terkini dunia, cewahh..macam menteri kewangan la… Read more »