Online Business

      Comments Off on Online Business

Mungkin ramai yang sudah berjaya dan kaya-raya dengan perniagaan di Internet (Online Business). Bila baca cerita dari “jutawan” cyber ni, memang rasa teruja dan bersemangat untuk turut serta (join the bandwagon). Kadang-kadang saya tertanya-tanya pada diri sendiri, dah bergelumang dalam bidang IT boleh tahan jugak lamanya. Sejak dari zaman Internet… Read more »

Ramalan Pak Nujum

      Comments Off on Ramalan Pak Nujum

Maka benarlah ramalan yang dibuat ramai orang, minyak akan naik harga. Petang semalam, saya dapat berita dari seorang rakan lebih kurang pukul 5.30pm yang minyak akan naik harga ke RM2.70 (naik 78 sen). Kebetulan ada di rumah masa tu, terus capai kunci kereta untuk menuju ke stesen minyak dekat rumah… Read more »

Bersedia dengan kenaikan harga barangan

      1 Comment on Bersedia dengan kenaikan harga barangan

Harga minyak dunia semakin melambung, harga beras dan makanan asas pun melambung, tarif elektrik baru akan dikaji dan semestinya tidak akan turun, apa lagi yang boleh naik akan naik. Semalam saya ke Tesco Kajang. Seperti biasa, setiap minggu saya akan membuat pembelian barangan keperluan rumah di sana. Terkejut besar bila… Read more »

Menyelesaikan Pinjaman Perumahan dengan cepat?

Saya fikir hampir semua orang yang membeli rumah sendiri akan berharap dapat menyelesaikan pinjaman perumahan kita secepat mungkin. Terutama pinjaman perumahan yang tinggi nilainya (kadar faedah juga berbeza-beza dari satu bank dengan bank yang lain). Saya tertarik dengan perbincangan dari forum Bicara Jutawan, jadi tak perlulah saya tulis semula apa… Read more »

Was-Was

      Comments Off on Was-Was

Was-was kalau ditakrifkan dalam bahasa mudah membawa maksud keadaan yang keliru, buntu, ragu-ragu dan tidak mempunyai keputusan yang muktamad. Banyak perkara yang menjadi was-was bila kita tidak cukup ilmu dan pegangan (pengalaman) yang kukuh. Terutama bila melibatkan perkara yang bersangkutan dengan syariah dan muamalat. Baru-baru ini, saya ditawarkan oleh seorang… Read more »

Hukum melabur dalam ASN dan ASB adalah Harus

      Comments Off on Hukum melabur dalam ASN dan ASB adalah Harus

Berikut ialah keratan akhbar Harian Metro Mutakhir hari ini, berkenaan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan berkenaan hukum pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi masyarakat Islam di Malaysia. “KUALA TERENGGANU: Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam hari ini memutuskan bahawa hukum melabur dalam Skim… Read more »

Koperasi Permodalan Felda

      31 Comments on Koperasi Permodalan Felda

Baru-baru ini, saya terjumpa satu thread perbincangan berkenaan dividen yang lumayan (14~15% setahun) yang dibayar oleh KPF (Koperasi Permodalan Felda) kepada ahlinya. Selama ini, saya fikirkan hanya Bank Rakyat sahaja yang mampu membayar dividen setinggi itu. Rupa-rupanya saya terlepas pandang rezeki di depan mata. Apa tidaknya, ayah saya ialah seorang… Read more »

ASB – Halal atau Haram?

      1 Comment on ASB – Halal atau Haram?

Saya fikir ramai di antara kita yang berminat untuk “membebaskan diri” dari masalah kewangan. Ramai juga yang mengikuti pelbagai kursus dan seminar tentang teknik-teknik untuk keluar dari masalah kewangan. Yang terbaru saya temui ialah menggunakan ASB dan kemudahan Overdraf (OD) untuk merancang kebebasan kewangan peribadi. Saya ambil masa kira-kira 2… Read more »