Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Personal Money Management – What we are supposed to do?

      Comments Off on Personal Money Management – What we are supposed to do?

Ramai yang bercita-cita ingin mencapai kebebasan kewangan. Tak kiralah samada anda masih bekerja, menganggur atau seorang pelajar. Kebebasan kewangan sering digambarkan melalui jumlah wang simpanan yang banyak, jumlah aset dan hartanah, portfolio pelaburan dan pendapatan yang dijana tanpa had dan yang paling penting secara berterusan.  Inilah yang diidamkan oleh ramai… Read more »

Get Rich, Retire Young

      1 Comment on Get Rich, Retire Young

Wow!, semua orang mengidam untuk get rich and retire young kan!, tapi tak semua orang dapat penuhi cita-cita tersebut semudah yang diimpikan. Kalau anda baca buku-buku tentang kebebasan kewangan (financial freedom), banyak yang diperkatakan tentang tabiat berjimat cermat (menabung), melabur dalam pelbagai bidang yang menguntungkan (hartanah, saham amanah, emas, commodity,… Read more »

Online Business

      Comments Off on Online Business

Mungkin ramai yang sudah berjaya dan kaya-raya dengan perniagaan di Internet (Online Business). Bila baca cerita dari “jutawan” cyber ni, memang rasa teruja dan bersemangat untuk turut serta (join the bandwagon). Kadang-kadang saya tertanya-tanya pada diri sendiri, dah bergelumang dalam bidang IT boleh tahan jugak lamanya. Sejak dari zaman Internet… Read more »

Ramalan Pak Nujum

      Comments Off on Ramalan Pak Nujum

Maka benarlah ramalan yang dibuat ramai orang, minyak akan naik harga. Petang semalam, saya dapat berita dari seorang rakan lebih kurang pukul 5.30pm yang minyak akan naik harga ke RM2.70 (naik 78 sen). Kebetulan ada di rumah masa tu, terus capai kunci kereta untuk menuju ke stesen minyak dekat rumah… Read more »

Bersedia dengan kenaikan harga barangan

      1 Comment on Bersedia dengan kenaikan harga barangan

Harga minyak dunia semakin melambung, harga beras dan makanan asas pun melambung, tarif elektrik baru akan dikaji dan semestinya tidak akan turun, apa lagi yang boleh naik akan naik. Semalam saya ke Tesco Kajang. Seperti biasa, setiap minggu saya akan membuat pembelian barangan keperluan rumah di sana. Terkejut besar bila… Read more »

Menyelesaikan Pinjaman Perumahan dengan cepat?

Saya fikir hampir semua orang yang membeli rumah sendiri akan berharap dapat menyelesaikan pinjaman perumahan kita secepat mungkin. Terutama pinjaman perumahan yang tinggi nilainya (kadar faedah juga berbeza-beza dari satu bank dengan bank yang lain). Saya tertarik dengan perbincangan dari forum Bicara Jutawan, jadi tak perlulah saya tulis semula apa… Read more »

Was-Was

      Comments Off on Was-Was

Was-was kalau ditakrifkan dalam bahasa mudah membawa maksud keadaan yang keliru, buntu, ragu-ragu dan tidak mempunyai keputusan yang muktamad. Banyak perkara yang menjadi was-was bila kita tidak cukup ilmu dan pegangan (pengalaman) yang kukuh. Terutama bila melibatkan perkara yang bersangkutan dengan syariah dan muamalat. Baru-baru ini, saya ditawarkan oleh seorang… Read more »