Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

All Investments are Risky

      8 Comments on All Investments are Risky

“All investments are risky. Investors are advised to do own research before do their investments.” – TV3, Stockwatch program. Baru selesai tengok rancangan Stockwatch di TV3. Last sekali selepas tamat siaran, statement kat atas tu dipaparkan. Well, memang betul pun. Kalau nak diikutkan, apa-apa bentuk investment pun ada risiko tersendiri…. Read more »

What’s Next?

      1 Comment on What’s Next?

Sejak beberapa hari lepas, saya telah adakan perbincangan panjang lebar dengan arkitek yang saya lantik untuk projek di Datuk Keramat. Semalam, beliau telah menunjukkan lakaran front elevation, internal design untuk tingkat bawah dan tingkat 1. Konsep yang digunakan ialah modern design. Jadi takde kerawang-kerawang – simple, elegan dan nampak kemas…. Read more »

Gold Saving during Economy Depression

      Comments Off on Gold Saving during Economy Depression

Ramai yang tahu kita sekarang sedang berada dalam kegawatan ekonomi dunia. Setiap negara tidak dapat tidak terpaksa merangka perubahan dasar ekonomi dan pentadbiran negara agar tidak jatuh muflis (macam Iceland tak silap saya). Negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat sedang bergelut untuk keluar dari masalah kejatuhan sistem ekonomi mereka berikutan… Read more »

Passive Income

      Comments Off on Passive Income

Kegawatan ekonomi dunia kian terasa. Saban hari, makin banyak berita dan cerita yang kita dengar tentang syarikat-syarikat yang cuba mengurangkan kos operasinya dengan mengurangkan jumlah pekerja. Lambat laun, permasalahan ini bakal melanda negara kita dan seterusnya memberi kesan secara langsung kepada diri kita dan keluarga. Bagaimana cara untuk kita menghadapi… Read more »

How to become Rich in Malaysia?

      Comments Off on How to become Rich in Malaysia?

Tertarik dengan tulisan P. Guna dari The Star (http://thestar.com.my) hari ini. Artikel beliau yang saya fikir lebih kepada kritikan membina – menyingkap bagaimana seseorang boleh kaya (cepat?) di Malaysia iaitu dengan mempunyai hubungan baik (connection) dengan mereka yang berpengaruh. Berikut ialah petikan tulisan beliau: “…..take an example you want to… Read more »