Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Subsidi kena potong, Inflasi makin naik

      Comments Off on Subsidi kena potong, Inflasi makin naik

Wow, subsidi minyak ngan gula kena potong yob… Nak buat macam mana kan, itulah hakikat kita hidup dalam sistem ekonomi moden ni. Pendapatan tak meningkat sangat, tapi kenaikan harga barangan dan perkhidmatan berganda-ganda… mana tak pening kepala, makin ramai ler orang nak buat “double job” atau part time. Bila tak… Read more »

OPR Naik Lagi

      Comments Off on OPR Naik Lagi

Overnite Policy Rate (OPR) naik 25 mata lagi Khamis minggu lepas yang telah diumumkan oleh Bank Negara. Jadi tunggu saje la bank-bank hantar surat dekat kita cakap jumlah installment baru loan-loan kita yang juta-juta tu huhuhu.. Tapi mungkin jugak ada bank yang akan adjust tempoh bayaran balik, so takde kenaikan… Read more »

Projek Datuk Keramat Dah Nak Start

      10 Comments on Projek Datuk Keramat Dah Nak Start

Assalamualaikum Yob!. Wow, leka tengok world cup ke wei. Cuti sekolah budak2 pun dah habis. Sempat jugak aku bawak family aku bercuti kat Melaka ari tu. Best bangat lepak kat Kondo Samudera, Pantai Puteri. Sakan anak-anak aku main kolam renang besar dia dan jalan-jalan kat Bandar Melaka. Sapa yang nak… Read more »

Portfolio Pelaburan dan Persaraan

      Comments Off on Portfolio Pelaburan dan Persaraan

Bila terbaca artikel di CNBC bertajuk “Two investing strategies – Your Portfolio and Your Retirement” memang rata-rata orang bekerja akan mempunyai sekurang-kurangnya dua jenis bentuk dana sebegini sebagai “safety net” dan juga “mesin duit” yang perlu dijana sebelum kita bersara kelak. Peri pentingnya kita merancang pelan persaraan bukan boleh dibuat… Read more »

Apa Kesan BLR Naik?

      4 Comments on Apa Kesan BLR Naik?

Khamis lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) sekali lagi menaikkan OPR (overnite policy rate) sebanyak 2.5% lagi. Ia adalah kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Alasannya ialah, ekonomi Malaysia sedang berkembang dan OPR dinaikkan selaras dengan proses pemulihan ekonomi. Wow.. dan minggu depan, Maybank, CIMB, Bank Islam dan RHB Bank… Read more »

Q2 2010

      1 Comment on Q2 2010

OK, sedar tak sedar, kita dah masuk quarter 2 (Q2) tahun 2010. So far, macam-macam jugak yang aku buat untuk kembangkan lagi portfolio pelaburan termasuk membeli, menjual, refinance, menabung, melabur dan usahasama dengan rakan-rakan. Usaha-usaha sebegini perlu diteruskan secara berkala dan terancang bagi mempastikan matlamat untuk bebas kewangan (financially free)… Read more »

Loan Yang Best Bukan Main

      15 Comments on Loan Yang Best Bukan Main

Aku masih lagi tak start-start projek banglo idaman kalbu beserta 3 unit service apartment di Datuk Keramat. Dulu delay sebab plan rumah DBKL lambat lulus. Sekarang¬† ni kontraktor yang dipelawa untuk buat quotation pulak tak bagi-bagi lagi sebutharga yang aku nak. Sorang tengah tunggu C&S detail drawing.¬† Sebabnya, takut tersalah… Read more »

Tunggu dan Lihat ATAU Tunggu dan Sebat

      9 Comments on Tunggu dan Lihat ATAU Tunggu dan Sebat

Wah, rata-rata blog investor bumiputera dok update kisah pasal dividen ASB saje sekarang ni. Elok la tu, bagi perangsang dan motivasi untuk menyimpan daripada duit dok lebur tanpa sebab. Kepada yang berjaya tingkatkan pendapatan pasif dari simpanan menerusi perolehan dividen dan bonus, tahniah buat korang. Tak sia-sia korang buat semua… Read more »