Category Archives: Pengurusan Kewangan

Artikel berkaitan pengurusan kewangan.

Mana lagi untung, simpan duit dalam bank atau laburkan?

Yo..Yo..Yo.. wassup.. wow, rapper sesat lupa bagi salam – Assalamualaikum wahai sahabat2, baik yang jauh mahupun yang dekat. Apa cerita yob? Dah nak masuk seminggu dah tahun baru 2011 muncul. Ada apa-apa yang dah dimulakan ke masih tunggu bulan jatuh ke riba.. hahaha. Kawan-kawan aku ramai yang senyum sampai ke… Read more »

Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

      8 Comments on Tutup Buku Lama, Buka Buku Baru

Ramai yang buat macam-macam untuk tambah pendapatan, tetapi berapa ramai yang monitor atau keep track perjalanan usaha menambah pendapatan mereka? Dah nak abis dah tahun 2010. Sekejap je rasanya. Itu tandanya dah nak akhir zaman la tu hehe.. Apa khabar agaknye prestasi portfolio pelaburan masing-masing? ada lebihan positif ke atau… Read more »

Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

      Comments Off on Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

Terbaca artikel di Utusan Online hari ini – Harga rumah di Pulau Pinang paling mahal. Antara yang dilaporkan, hartanah di Pulau Pinang mencecah nilai RM540,000 (tak dinyatakan samada landed property atau apartment/condo) berbanding hanya RM390,000 di Kuala Lumpur (rasanya kalau harga macam ni, standard rumah teres 2 tingkat 20×70) Antara… Read more »

Update Projek Rumah Datuk Keramat 30 NOV 2010

      1 Comment on Update Projek Rumah Datuk Keramat 30 NOV 2010

Entry kali ni lebih kepada nak share progress semasa rumahku syurgaku di datuk keramat, KL. So far so good, walaupun duit makin lama makin surut huhu…. adatlah beb, buat rumah memang laju macam air terjun je duit keluar. Walaupun duit loan kita dapat, tapi duit sendiri tetap akan digunakan terutama… Read more »

Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

      8 Comments on Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 708

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjam – http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=540687 Wow, ramai orang terkejut monkey dan chimpanzee bila dapat tau berita yang dikeluarkan… Read more »

Jangan Pandang Belakang

      4 Comments on Jangan Pandang Belakang

Apa benda pulak jangan pandang belakang ni weii… hahaha… ingat dalam filem je ada cerita seram, kat dunia nyata ni pun tak kurang jugak cerita seram dia. Tambah pulak kalau yang ada hutang keliling pinggang. Ekonomi masih tak menentu. Report cakap macam-macam perkembangan berlaku, tapi kita yang marhain ni dok… Read more »

Update Projek Datuk Keramat 22.09.2010

      2 Comments on Update Projek Datuk Keramat 22.09.2010

Alhamdulillah, sedar tak sedar, puasa ramadhan dah pun habis. Sekarang ni kita sakan dok beraya pulak lah. Bagi yang berkesempatan, jom pakat puasa 6 hari bulan syawal pulak. Fadhilat dia seumpama kita berpuasa selama setahun. Best tu. OK, aku nak update progress projek banglo datuk keramat aku tu. Sekarang ni… Read more »

Jangan Main ikut-ikut Je Kalau bab duit

      Comments Off on Jangan Main ikut-ikut Je Kalau bab duit

Bab duit ni, ramai yang dah kena tipu. Tipu bukan sikit-sikit, kena banyak ribu yob. Ada yang juta-juta kena songlap dek kerana percaya dengan janji manismu.. huhu.. Puasa pun nak dekat dah yob, yang tak ganti lagi tu, cepat-cepat sikit. Kang dah tak sempat kena double pulak tahun depan huhu..Ramai… Read more »