Category Archives: Pelaburan

Artikel berkaitan pelaburan dan pengembangan modal.

Tunggu dan Lihat ATAU Tunggu dan Sebat

      9 Comments on Tunggu dan Lihat ATAU Tunggu dan Sebat

Wah, rata-rata blog investor bumiputera dok update kisah pasal dividen ASB saje sekarang ni. Elok la tu, bagi perangsang dan motivasi untuk menyimpan daripada duit dok lebur tanpa sebab. Kepada yang berjaya tingkatkan pendapatan pasif dari simpanan menerusi perolehan dividen dan bonus, tahniah buat korang. Tak sia-sia korang buat semua… Read more »

Musim Tengkujuh dan Musim Kahwin

      5 Comments on Musim Tengkujuh dan Musim Kahwin

Sekarang ni boleh dikatakan setiap hari hujan turun. Alhamdulillah, aku suka hujan, sebab bunyi air yang jatuh dari atap ke bumi tu boleh beri kedamaian. Tambah pulak kalau cuti dan duduk kat rumah..pehhhh… tarik selimut la jawabnya hehehe.. Teringat dulu masa kecik-kecik, bila time musim tengkujuh camni, aku adik beradik… Read more »

Modal dan Usahasama

      13 Comments on Modal dan Usahasama

Semalam aku jumpa pie, fizal, tuah, wan azmi dan sorang kenalan baru, Badrul di Bangi. Pie ajak sembang-sembang pasal idea nak buat budget hotel. So, kitorang datang kononnya macam nak bagi idea lah hahaha.. macamlah ada pengalaman pun, yang tahu lebih aku tengok si fizal, sebab memang profession dia ada… Read more »

Jual Sini, Beli Sana

      6 Comments on Jual Sini, Beli Sana

Lama aku tak menulis, sampai orang rumah pun sindir “hot-hot chicken shit” je aku ni menulis..hahaha.. Bukan apa, bagi peluang korang baca tulisan2 yang lepas-lepas (kalau ada yang berguna) dan pegi meronda masuk blog-blog orang lain untuk korek ilmu dan tips berguna (alasan) hehehe.. OK, 2-3 menjak ni aku dok… Read more »

Smart Investor vs. Hardworking Investor

      7 Comments on Smart Investor vs. Hardworking Investor

Hari ahad lepas, sekali lagi rutin hujung minggu time-time beraya ni, pegi open house. Walaupun jemputan tak sebanyak minggu sebelumnya, tapi waktu dia hampir sama. So, belah pagi sempat aku ke pasar dulu cari lauk stok seminggu. Aku suka pegi pasar Sungai Besi berbanding pasar borong Selangor kat Puchong, sebab… Read more »

Macam mana nak jadi tokey rumah

      7 Comments on Macam mana nak jadi tokey rumah

Dalam pelaburan hartanah ni, macam-macam cara orang dah buat. Ada yang beli murah, jual ikut harga pasaran. Ada yang remortgage atau refinance untuk dapatkan duit extra. Ada jugak yang apply facility overdraft dan home extra. Macam-macam. OK, mari kita borak pasal macam mana nak jadi tokey rumah. Kepada yang dah… Read more »

Beli Property Juta-Juta

      3 Comments on Beli Property Juta-Juta

Aku tengok iklan dalam Mudah, banyak jugak hot property yang harga dia cecah jutaan ringgit. Kebanyakannya commercial properties macam rumah kedai, rumah pangsa 4 tingkat 8 bilik, resort dan sebagainya. Kalau dihitung secara kasar, return dari sewaan property ni agak lumayan. Cuma yang tak tahan ialah harga belian yang mahal… Read more »