Category Archives: Pelaburan

Artikel berkaitan pelaburan dan pengembangan modal.

Jangan Main ikut-ikut Je Kalau bab duit

      Comments Off on Jangan Main ikut-ikut Je Kalau bab duit

Bab duit ni, ramai yang dah kena tipu. Tipu bukan sikit-sikit, kena banyak ribu yob. Ada yang juta-juta kena songlap dek kerana percaya dengan janji manismu.. huhu.. Puasa pun nak dekat dah yob, yang tak ganti lagi tu, cepat-cepat sikit. Kang dah tak sempat kena double pulak tahun depan huhu..Ramai… Read more »

Apa Kesan BLR Naik?

      4 Comments on Apa Kesan BLR Naik?

Khamis lepas, Bank Negara Malaysia (BNM) sekali lagi menaikkan OPR (overnite policy rate) sebanyak 2.5% lagi. Ia adalah kenaikan kali kedua dalam tempoh dua bulan. Alasannya ialah, ekonomi Malaysia sedang berkembang dan OPR dinaikkan selaras dengan proses pemulihan ekonomi. Wow.. dan minggu depan, Maybank, CIMB, Bank Islam dan RHB Bank… Read more »

Q2 2010

      1 Comment on Q2 2010

OK, sedar tak sedar, kita dah masuk quarter 2 (Q2) tahun 2010. So far, macam-macam jugak yang aku buat untuk kembangkan lagi portfolio pelaburan termasuk membeli, menjual, refinance, menabung, melabur dan usahasama dengan rakan-rakan. Usaha-usaha sebegini perlu diteruskan secara berkala dan terancang bagi mempastikan matlamat untuk bebas kewangan (financially free)… Read more »

Ke mana harus wang anda dilaburkan – Part 1

      8 Comments on Ke mana harus wang anda dilaburkan – Part 1

Wei yob.. apa cerita semua? lama tak ke udara macam busy la kununnya ..huhu.. Last week, adik aku tanya, kalau dia ada sejumlah duit (bukan dua puluh sen la), macam mana cara dia nak gandakan duit tu?. Wah, boleh tahan jugak soklan cepumas dia. Macam cabaran dalam permainan reality pulak…. Read more »

Malu Bertanya Sesat Jalan

      5 Comments on Malu Bertanya Sesat Jalan

Assalamualaikum kawan-kawan.. hehehe apa khabar? dah kaya raya dah ke semua?.. wow, aku tumpang happy kalau masing-masing dah dapat tingkatkan passive income yang diidamkan. Dua-tiga menjak ni, ramai yang dok tunjuk minat belajar FCPO. Gara-gara pie dok update cerita pasal ni hari-hari kat blog dia, bertalu-talu komen dan soalan diajukan… Read more »

Loan Yang Best Bukan Main

      15 Comments on Loan Yang Best Bukan Main

Aku masih lagi tak start-start projek banglo idaman kalbu beserta 3 unit service apartment di Datuk Keramat. Dulu delay sebab plan rumah DBKL lambat lulus. Sekarang¬† ni kontraktor yang dipelawa untuk buat quotation pulak tak bagi-bagi lagi sebutharga yang aku nak. Sorang tengah tunggu C&S detail drawing.¬† Sebabnya, takut tersalah… Read more »

Seronok Kalau Usaha Menjadi

      8 Comments on Seronok Kalau Usaha Menjadi

Assalamualaikum kawan-kawan hehehe… lama betul aku dok diam-diam macam ayam mengeram hahaha.. kononnya nak relaks2… last2 lebih 3 minggu tak berupdate blog ni huhu… Banyak jugak benda-benda berkaitan pelaburan dan hartanah yang aku involve awal tahun ni. Alhamdulillah, semua tu usaha yang kita kena buat untuk dapatkan hasilnya di kemudian… Read more »