Category Archives: Pelaburan

Artikel berkaitan pelaburan dan pengembangan modal.

Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

      Comments Off on Hartanah Naik Harga, Peluang atau Malang?

Terbaca artikel di Utusan Online hari ini – Harga rumah di Pulau Pinang paling mahal. Antara yang dilaporkan, hartanah di Pulau Pinang mencecah nilai RM540,000 (tak dinyatakan samada landed property atau apartment/condo) berbanding hanya RM390,000 di Kuala Lumpur (rasanya kalau harga macam ni, standard rumah teres 2 tingkat 20×70) Antara… Read more »

Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 70%

      8 Comments on Pinjaman Rumah Ketiga dan seterusnya hanya 708

KUALA LUMPUR, 3 Nov (Bernama) — Bank Negara Malaysia Rabu mengumumkan pelaksanaan nisbah pinjaman kepada nilai (LTV) maksimum sebanyak 70 peratus, berkuat kuasa serta merta yang akan terpakai bagi kemudahan pembiayaan rumah ketiga oleh peminjam – http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=540687 Wow, ramai orang terkejut monkey dan chimpanzee bila dapat tau berita yang dikeluarkan… Read more »

Jangan Pandang Belakang

      4 Comments on Jangan Pandang Belakang

Apa benda pulak jangan pandang belakang ni weii… hahaha… ingat dalam filem je ada cerita seram, kat dunia nyata ni pun tak kurang jugak cerita seram dia. Tambah pulak kalau yang ada hutang keliling pinggang. Ekonomi masih tak menentu. Report cakap macam-macam perkembangan berlaku, tapi kita yang marhain ni dok… Read more »

Update Projek Rumah Datuk Keramat 23 Oktober 2010

      7 Comments on Update Projek Rumah Datuk Keramat 23 Oktober 2010

Sabtu lepas, pergi melawat tapak projek sambil berbincang dengan kontraktor berkenaan progress construction dan isu-isu berbangkit. Meeting dekat site ni senang, masa bincang, terus boleh tunjuk dekat belah mana yang nak ubah, tokok tambah, atau diperkemaskan. Kalau tengok plan, cuma boleh bayangkan saje lah bila discuss tentang detail work. Lagi… Read more »

Nak Jadi Consultant Projek Rumah Pulak

      4 Comments on Nak Jadi Consultant Projek Rumah Pulak

Hehehe… best tak tajuk kat atas tu… macam bagus je kan. Well, sejak aku dok berkecimpung dalam melabur dalam bidang hartanah ni, makin lama makin banyak pengalaman yang aku dapat secara langsung dan tidak langsung. Walaupun ilmu tu banyak lagi yang perlu digarap dan dipertajamkan, aku rasa ramai yang boleh… Read more »

Update Projek Datuk Keramat 22.09.2010

      2 Comments on Update Projek Datuk Keramat 22.09.2010

Alhamdulillah, sedar tak sedar, puasa ramadhan dah pun habis. Sekarang ni kita sakan dok beraya pulak lah. Bagi yang berkesempatan, jom pakat puasa 6 hari bulan syawal pulak. Fadhilat dia seumpama kita berpuasa selama setahun. Best tu. OK, aku nak update progress projek banglo datuk keramat aku tu. Sekarang ni… Read more »

Baca Chart Sampai Berpinau Bijik Mata

      3 Comments on Baca Chart Sampai Berpinau Bijik Mata

Lama tak borak pasal FCPO (Future Crude Palm Oil). Walaupun aku jarang cerita pasal ni, sebenarnya aku tetap trade macam biasa. Part time trader je hehehe.. Ada yang suggest pakai sifir 1:3 bila masuk position. Modal atau equity mesti ada 3 kali ganda dari margin untuk 1 lot. Baru sedap… Read more »

Update projek Datuk Keramat

      1 Comment on Update projek Datuk Keramat

Dah seminggu kita berpuasa ya, sedar tak sedar cepat je masa berlalu. Harapnya semua kawan-kawan kat luar sana masih tabah dan mantap amal ibadah masing-masing. Ye lah, peluang untuk dapat “BONUS” buat pahala bulan ramadhan ni bukan kita tau ada lagi ke tak. Masa diberi peluang keemasan ni, baik kita… Read more »