Author Archives: md

Kenapa Kena Ada Ilmu Sebelum Melabur?

      6 Comments on Kenapa Kena Ada Ilmu Sebelum Melabur?

Sekali-sekala, kalau ada masa, best jugak belek-belek buku, baca artikel orang lain, dengar ceramah, dan fikir-fikir apa benda yang ada dekat sekeliling kita ni. Semua yang kita buat ni, kalau niat dia betul, insyAllah ada keberkatan dan petunjuk dari Allah. Begitu jugak bila kita nak melabur dalam kehidupan kita kat… Read more »

Analisa Teknikal Emas 16.09.2011 @12.37PM

      2 Comments on Analisa Teknikal Emas 16.09.2011 @12.37PM

Mari tengok chart gold hari ni (setakat pukul 12.37pm). Harga tengah menurun dan nak sampai ke MA line (support price @USD1756 buat masa ni). Kalau candle break MA line ni, ada kemungkinan turun lagi. Kalau dia stay situ dan tak break, so price akan main area ni dan tunggu reversal… Read more »

Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

      15 Comments on Analisa Teknikal FCPO 14.09.2011 @11.00 AM

Assalamualaikum yop dan yong. Hari ni aku nak share pulak pasal analisa teknikal pasaran hadapan minyak sawit mentah (future crude palm oil – fcpo) atau CPO untuk traders dan bakal traders fcpo. Asyik share pasal analisa emas, kang korang boring pulak. Market FCPO ni pun sama macam komoditi-komoditi lain. Ada… Read more »

Analisa Teknikal Emas 06.09.2011 @ 12.27pm

      8 Comments on Analisa Teknikal Emas 06.09.2011 @ 12.27pm

Mood raya masih membara ni. Balik dari beraya, terus tengok emas wakakaka.. support orang rumah yop. Dia dok semangat nak melabur dalam emas ni. So, aku tolong la tengok-tengokkan chart dan buat analisa mudah. Ingat tak aritu, emas dah cecah harga USD1900 per ounce. Semalam dan hari ni, dia cecah… Read more »

Kisah Usaha Gigih Pengutip Barangan Terpakai

      3 Comments on Kisah Usaha Gigih Pengutip Barangan Terpakai

Dah sampai kampung ke dah yop? ke ada yang masih sangkut dalam jem kat lebuhraya? hati-hati sikit memandu time-time raya nih. Kereta banyak, jalan sesak, pemandu-pemandu ramai yang hilang sabar bila dah tersangkut lama-lama dalam jem. Raya kali ni, aku tak balik awal ke kampung. InsyaAllah lepas zohor raya pertama… Read more »

Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

      2 Comments on Macam Mana Nak Gunakan Duit Raya Anak-Anak?

Hehehe.. korang yang ada anak-anak sure suka kan kalau time-time raya ni. Nak pulak, kalau anak-anak yang bawah umur 6 tahun. Sebab apa aku cakap macam tu? biasa budak2 yang belum reti nak menilai pasal duit ni, bila dapat duit raya, kita yang pegangkan (atau mak dia lah). Kena kita… Read more »

Analisa Teknikal Pasaran Emas Tengah Malam 24 Ogos 2011

Hehehe.. mimpi apa pulak ni buat analisa tengah malam. Takdelah yop, ada kawan-kawan interested nak tau, macam mana nak “baca” market guna teknik candlestick dan technical indicators. So, aku nak cakap banyak2 pun tak reti sangat kalau dalam telefon, itu yang aku rasa elok aku share guna gambarajah atau chart… Read more »

Market Sebelum Cuti Hari Raya

      4 Comments on Market Sebelum Cuti Hari Raya

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian. Apa macam persiapan raya korang? Sure sakan nih, tiap-tiap minggu shopping complex sesak dengan manusia hahaha.. aku takleh pegi wei kalau dah ramai-ramai sangat ni. Nak cari parking pun susah. Nasib baik lah, mem pandai curi-curi masa sebelum ni pegi beli siang2 lagi baju budak-budak. Kalau tak,… Read more »