Kenapa Ramai Orang Minat Berniaga, Tapi Susah Nak Berjaya?

      Comments Off on Kenapa Ramai Orang Minat Berniaga, Tapi Susah Nak Berjaya?

Ramai orang minat berniaga bila tengok kejayaan peniaga yang hidup mewah dan bergaya. Mereka fikir dengan berniaga, boleh dapat duit banyak. Tak kan nak makan gaji seumur hidup, kita pun nak jadi kaya. Bila ada duit banyak, boleh beli macam-macam. Boleh pergi melancong ke merata tempat, boleh buat itu dan… Read more »

Dilema Pembeli Rumah Pertama: Slip Gaji Takde, Bagaimana Nak Beli Rumah?

      Comments Off on Dilema Pembeli Rumah Pertama: Slip Gaji Takde, Bagaimana Nak Beli Rumah?

Cita-cita nak beli rumah terbantut dek kerana slip gaji takde. Nak apply loan dengan bank pun tak boleh. Macam mana nak buat ni? Saya ada seorang adik yang bekerja sendiri dari rumah. Beliau suri rumah sepenuh masa. Dulu pernah bekerja, tapi lepas dah berkahwin dan mempunyai anak, beliau decide untuk… Read more »

Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

      Comments Off on Setahun Setengah Cuti Tanpa Gaji: Apa Yang Saya Pelajari dan Perolehi?

Alhamdulillah, kita dipertemukan sekali lagi di platform maya blog ini untuk saya berkongsi sedikit cerita untuk dijadikan panduan atau sekadar bacaan santai tuan/puan. Sedar tak sedar, 31 Mei 2017, genaplah 18 bulan saya bercuti tanpa gaji (unpaid leave) untuk menguruskan beberapa perkara yang tiada kaitan dengan business. Biasanya kalau orang… Read more »

Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

      Comments Off on Duit KWSP Boleh Licin Lepas 3 Tahun Bersara? Faiz Subri Ada Jawapannya

Selamat Tahun Baru 2017 buat pembaca budiman (masih belum terlambat kan). Semoga semuanya sihat dan bersemangat mengharungi tahun baru ni. Pagi-pagi ni ada semangat sikit nak komen tentang berita yang aku dengar di Radio masa hantar anak ke sekolah pagi tadi. Menurut satu laporan, kebanyakan pesara yang mempunyai caruman di… Read more »

Kisah Beli Property di Usia Muda: Apa Kata Anda?

      Comments Off on Kisah Beli Property di Usia Muda: Apa Kata Anda?

Ramai kawan2 buat trending post hari ni pasal #KisahBeliPropertyPertama di FB. Saya pun ada kisah beli rumah pertama pada umur yang tak berapa muda sangat, iaitu usia 26 tahun. Masa tu kena tunggu genap 3 tahun bekerja (makan gaji) sebelum layak buat pinjaman perumahan dengan syarikat. Rumah pertama saya ialah… Read more »

Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

      Comments Off on Mana Nak Cari Duit Jika Anda Diberhentikan Kerja Dalam Tempoh 30 hari

Bagi mereka yang bekerja makan gaji, cerita yang paling seram dan lebih saspen dari tengok cerita hantu ialah bila dapat berita mereka akan diberhentikan kerja. Lebih tragis lagi, kalau notisnya dalam tempoh 30 hari. Pedih woi.. ulu hati dengar kawan-kawan yang terkena tempias kemelesetan ekonomi bila mereka terpaksa cari kerja… Read more »

Ketahui Cara Bagaimana Untuk Menyediakan Rumah Mampu Milik Buat Anak Kita

      Comments Off on Ketahui Cara Bagaimana Untuk Menyediakan Rumah Mampu Milik Buat Anak Kita

Sebelum aku nak teruskan bercerita, boleh tak korang tepuk tangan untuk diri sendiri dulu sebab masih sanggup singgah dekat Blog ni hehehe.. OK, back to the topic. Biasa tak dengar ibu-bapa yang mengeluh panjang bila bercerita nasib anak-anak bila mereka besar nanti. Tak semua kita ni lahir dalam keluarga kaya-raya…. Read more »

10 Jenis Perniagaan Yang Boleh Dimulakan Tanpa Modal Yang Besar

Bila sebut saja pasal berniaga, mesti salah satu benda yang menjadi cabaran ialah modal. Percaya atau tidak, bukan semua bisnes kena ada modal, kalau perlu modal pun, bisnes tu perlukan modal yang kecil. Bisnes yang bagus ialah, bisnes yang tidak perlu pening kepala kumpul modal yang banyak atau sampai perlu… Read more »